Eterično ulje pačulija

Eteričnim uljem pačulija protiv vena i kapilara

Eterično ulje pačulija egzotična je i drvenog mirisa, podrijetlom s dalekog istoka.  Djeluje kao dobar venotonik i potiče regeneraciju kože, stoga se posebno preporuča u ljetnim mjesecima. Ima veliku primjenu u kozmetičkoj i parfemskoj industriji.

Ljeto je pred nama i u predstojećim vrućim mjesecima skloniji smo oticanju ruku i nogu, a vidljivost proširenih vena i kapilara svakako nije ugodna oku. Stoga smo u ovom članku odlučili pozabaviti se tom tematikom. Donosimo vam priču o biljci vrlo lijepa i interesantna mirisa koja se tradicionalno koristi u medicinske svrhe na dalekom istoku u Indiji, Kini, Indoneziji i Japanu.

Pačuli (Pogostemon cablin Benth., Lamiaceae) je kao što smo već spomenuli biljka porijeklom s dalekog istoka, najviše se uzgaja u tropskom predjelu Azije. Riječ je o grmolikoj biljci iz porodice mente, naraste otprilike do metra visine. Cvjetovi su joj mali, diskretni i najčešće su bijele boje. Biljka se intenzivno primjenjuje u parfumeriji i kozmetičkoj industriji. Eterično ulje pačulija dobiva se destilacijom lišća biljke i jedno je od rijetkih eteričnih ulja koje starenjem ne gubi na kvaliteti. Koristi se najčešće kod problema s hemerodima (lokalno), proširenih vena i flebitisa (dermalno), te seboreje i akni (dermalno).

Primjena u ljekovite svrhe

Eterično ulje pačulija može se koristiti i za tretiranje rana zbog njegova antiseptičkog djelovanja. Spriječava razvoj  infekcija te je vrlo učinkovito kod manjih rana i ozlijeda. Zbog spomenutog protuupalnog djelovanja jedno je od poznatijih sredstava za tretiranje akni. Vrlo povoljno djeluje na regeneracijske procese, pogotovo stanica kože te pospješuje zdrav i mladenački izgled vaše kože. Učinkovito je kod ožiljaka primjerice od akni, manjih rana, pospješuje njihovo zarastanje. Korisno je ne samo kod epiderme već se općenito smatra da ima povoljan učinak na sveukupno poboljšanje metabolčkih funkcija. Pospješuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca te  na taj način se ubrzava cirkulacija i opskrbljenost tijela kisikom. Što rezultira sveukupnim povećanjem nivoa tjelesne energije. Stimulira kontrakciju mišića, živaca i kože te na taj način spriječava njihovu opuštenost što se smatra znakom starenja. Na taj način ulje zadržava tonus i ima anti-age djelovanje.

Pačuli

Pačuli je isto tako dobar diruetik, pospješuje izlučivanje viška tekućine putem mokrenja. Time se smanjuje krvni tlak, smanjuje se kolesterol i ubrzava se izlučivanje toksina iz tijela. Putem mokrenja iz organizma se eliminira višak soli i mokraćne kiseline, što može smanjiti rizik od nastanka žućnih i bubrežnih kamenaca i nastanak gihta. Prevenira nastanak gljivica, dakle dobar je antifungicid. Može se koristiti za tretiranje atletskog stopala, a i poteškoća kod respiratornih gljivičnih infekcija.

Ulje se zbog njegova specifična i intenzivna mirisa često koristi u aromaterapiji kod osoba sklonih depresiji. Pomaže i djeluje relaksacijski, sedativno, otklanja napetosti. Inahlacijom mirisa pačulija dolazi do kemijskih procesa u organizmu koji djeluju na izlučivanje hormona. Dolazi do pojačanog izlučivanja tzv. hormona sreće:  serotonina i dopamina. Na taj način se smanjuje osjećaj tuge, ljutnje i tjeskobe, odnosno djeluje kao antidepresiv. Dobar je za opuštanje tijela stoga se preporuča i osobama koje imaju nesanicu. Reducira simptome nesanice što rezultira poboljšanjem kognitivnih funkcija, ubrzanjem metabolizma i sveukupnim boljim raspoloženjem.

Koristi se i kao insekticid od davnina. Unatoč slatkoći njegova mirisa vrlo efikasno odbija insekte. Stoga ćete ga vrlo često naći kao sastojak u raznim sprejevima, vaporizatorima i losionima za tijelo. Učinkovito odbija komarce, mrave, moljce… itd.

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj