Brusnica

Brusnicom protiv urinarnih infekcija

Brusnica spada u bobičasto voće koje je danas popularno u prehrani. Vrlo je učinkovita kod infekcija mokraćnih puteva te ima antibakterijski, antiseptički, protuuplani i diuretički učinak.

 

Brusnica spada među top pet namirnica s najvećim udjelom antioksidansa, koji štite stanice organizma od oksidativnog stresa. Osim što je jak antioksidans, može se koristiti i kao preventiva protiv gripe jer sadrži veliku količinu vitamina C. Ali prije nego krenemo s njezinim ljekovitim svojstvima, spomenut ćemo nešto o njezinoj povijesti i vrstama. Razlikujemo dvije vrste biljke brusnica, europska brusnica (Vaccinum vitis-idaea) i američka brusnica (Vaccinum Macrocarpon – Cranberry). Američka je grmolika biljka koja potječe iz Sjeverne Amerike. Njezin plod su crvene zaobljene bobice koje se mogu konzumirati. Oni se mogu jesti i sirovi, ali je češća primjena u obliku soka. Plodovi američke brusnice su puno krupniji od onih europske , a sazrijevaju u jesen. Još su starosjedioci Amerike znali za  njezina ljekovita svojstva, koja su koristili za upalu mokraćnog mjehura. Europska brusnica je niski grm, vrlo je slična američkoj. Razlike postoje u načinu uzgoja biljke te vanjskom izgledu biljke i ploda.

Nutritivna svojstva i djelovanje

Kad govorimo o nutritivnom sastavu brusnica, bogate su uz spomenuti vitamin C još i vitaminima A,B,E,K skupine. Od minerala su tu kalij, kalcij, magnezij, fosfor i željezo. Sa svim svojim nutritivnim vrijednostima brusnice vašem organizmu mogu dati gotovo sve što je potrebno za njegovo zdravlje. Može se konzumirati u bilo kojem obliku kao voće, kao sok, kao čaj ili u obliku suplemenata kao dodaci prehrani. Međutim, znanstvenici ističu da se termičkom ili mehaničkom obradom brusnica gubi veći dio proantocijanidina te da ispijanje čaja ili soka od brusnice neće moći pomoći pri liječenju mokraćnih infekcija. Za  najbolji učinak na liječenje infekcija mokraćnog mjehura potrebno je piti ekstrakt brusnica u kapsulama, koji sadrži značajne koncentracije proantocijanidina i ostalih fitokemikalija.

Brusnica

Čaj od brusnice ima raznolika ljekovita svojstva, koje pruža zbog biološki aktivnih fitokemikalija u sastavu.

Znanstveno istraživanje, objavljeno 2013. godine u časopisu Advances in Nutrition, donosi pregled aktivnih spojeva koje brusnica sadrži:

  • proantocijanidini – npr. epikatehin i katehin,
  • antocijanini – npr. cijanidin, peonidin, malvidin, pelargonidin, delfinidin, petunidin,
  • fenolne kiseline – npr. hidroksibenzojeva i hidroksicimetna kiselina,
  • terpeni – npr. ursolična kiselina,
  • flavonoli – npr. kvercetin, mircetin i kempferol.

 

Jedan od najznačajnijih spojeva u plodovima brusnice je ursolična kiselina, koja ima jaka protuupalna svojstva. Dakle upravo je ona odgovorna za sprječavanje upala mokraćnog sustava. Ona u mokraćnom mjehuru sprečava prianjanje E. Coli za epitelne stanice stijenke mokraćnog mjehura. Osim E. Coli, brusnica može smanjiti i prianjanje drugih patogena koji se često nalaze u mokraćnom traktu. Preporuka je da se preparati brusnice uzimaju uz terapiju antibiotika i nakon završetka terapije. Novije studije ukazuju i na mogućnost povoljnog djelovanja brusnice i u probavnom traktu. I to na Helicobacter pylori, te kao takva pomaže u liječenju čira na želucu. Brusnica ima djelovanje i u usnoj šupljini, gdje smanjuje rizik bolesti zubi i zubnog mesa. Ona inhibira rast bakterija u ustima koje uzrokuju zubne naslage. Smatra se da sprečava bakterije da se zadržavaju na zubima.

Kardiovaskularne bolesti postaju sve češći uzročnik smrti u današnjem vremenu. Kožica brusnice je bogata fitokemikalijama koje dokazano smanjuju loš kolesterol. Kako se u čaju (ako govorimo o onom iz ploda) nalaze bobice on je idealan način dobivanja fitokemikalija. Polifenoli spojevi mogu djelovati na smanjenje krvnog tlaka svojim protuupalnim djelovanjem.

Ukratko brusnica je malo bobičasto super voće i preporučamo da je svakako uvrstite u svoju prehranu.

 

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj