Beta glukan

Beta glukan za bolji imunitet

Beta glukan je polisaharid koji potiče rad ljudskog imunosnog sustava. Može se koristiti kao prevencija kod respiratornih, bakterijskih, virusnih ili gljivičnih infekcija. Preporuča se općenito osobama s oslabljenim imunitetom.

 

Strukturno gledano beta glukan je polisaharid (dugolančani lanci molekula D-glukoze).  On na siguran i prirodan način pospješuje rad imuniteta tako što aktivira makrofage- stanice koje su sposobne pronaći, prepoznati i uništiti strane stanice (uzročnike bolesti) u organizmu.  Osim toga potiče i stvaranje koštane srži, a time i proizvodnju leukocita i trombocita. Ključ njegovog učinkovitog i sigurnog djelovanja na imunitet je u tome što  djeluje kao imunomodulator, tj. on aktivira imunitet, ali ga nikad ne prestimulira. Djelotvoran je kod virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija. Primjerice za sprječavanje infekcija nakon operativnog zahvata, a koristi se i kod kroničnog umora, dijabetesa, zračenja i kemoterapija, tumora. Iz tog razloga pogodan je i za  dugotrajnu upotrebu. Osim povoljnog učinka na imunitet, doprinosi i održavanju normalne koncentracije kolesterola u krvi. Ako je osoba sklona čestim infekcijama i prehladama, može uzimati neko vrijeme beta glukan kako bi se osnažio organizam. Koristi se i kao dodatna terapija kod onkoloških bolesnika uz napomenu da se treba konzultirati s liječnikom prije početka upotrebe. Beta glukan pomaže kod alergija i atopijskih stanja kože te u procesu bržeg zacjeljivanja rana.

 

Vrste i izvori beta glukana

 

Namirnice bogate ovim korisnim polisaharidima su kvasac, gljive, ječam, zob te neke vrste algi i bakterija. Javlja se u nekoliko oblika , a naj aktivnijim se smatra 1,3/1,6 oblik.  Ovisno o vrsti glikozidne veze.

(1,3)(1,4)- β glukani nalaze se u staničnoj stijenci zobi i ječma te imaju dokazano djelovanje u održavanju normalne razine kolesterola u krvi. (1,3)(1,4)- β glukani. Oni se u prirodi nalaze u ječmu, zobi i mekinjama.

(1,3)(1,6)- β glukani nalaze se u stijenci kvasca i  kod određenih gljiva, a imaju dokazano djelovanje. Glukani koji se nalaze u stijenci kvasca te posjeduju antibakterijska i antitumorska svojstva.

Doziranje i upotreba

Uobičajena doza u dodacima prehrani kreće se između 50 i 500 mg (1,3)(1,6)- beta glukana za odrasle, odnosno od 2 do 45 mg/ml za djecu. Može se pronaći  u raznoraznim oblicima. Primjerice u obliku kapsula, tableta, šumećih tableta, prašaka, sirupa, tekućih dodataka prehrani kao samostalna komponenta ili kombinacija s biljnim ekstraktima, vitaminom C, cinkom, vitaminima i mineralima, ekstraktima gljiva, propolisom, medom i sve više probioticima. Za odabir preparata i pravilno doziranje potražite savjet ljekarnika.

Beta glukani se smatraju jednim od najsigurnijih imunostimulansa. Ali ipak je potreban oprez u nekim stanjima. Uzimanje β glukana ne preporučuje se osobama koje boluju od autoimunih bolesti (multipla skleroza, lupus, reumatoidni artritis) i kod primjene imunosupresiva. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama te djeci mlađoj od jedne godine.

Author Info

admin

Nema komentara

Komentiraj